EEN PRAKTISCHE STRATEGIE IMPLEMENTEREN DOE JE ZO
Iedereen is op zoek naar die ene sales management tip dat het verschil voor jouw sales team écht gaat maken. Ik vind het eerder van essentieel belang dat je jouw sales team naar een hoger niveau kunt tillen. Daar gaan deze 5 tips dan ook voornamelijk over!
Welke strategische keuzes en afwegingen moet je maken om de doelen van jouw salesteam en je organisatie te behalen? En wat is daarvoor allemaal nodig?
Inhoudsopgave
- 1. Check de definitie van “strategie”
- 2. Heb de feiten op een rijtje
- 3. Kies van “buiten” naar “binnen”
- 4. Vertaal door naar concrete actieplannen & verkoop aanpak
- 5. Communiceer, betrek & vier ook buiten het “strategie” team
1. Check je definitie van “strategie”
Salesstrategie gaat over de keuzes die je maakt om je missie & doelen zo effectief mogelijk te bereiken, waarbij je rekening houdt met de omstandigheden die je tegen zult komen, de sterktes/zwaktes die je hebt én de kansen & bedreigingen die er zijn.
2. Heb de feiten op een rijtje
Zorg ervoor de relevante feiten en inzichten op een rijtje te hebben, of te krijgen. Wat weten wij én wat verwachten wij? Hier gaat het om inzicht in markt ontwikkelingen, trends, concurrentie. Wil je een SWOT analyse maken? Leuk, maar doe dat pas wanneer je de feiten op een rijtje hebt. Deze en onze andere sales management tips vragen dan ook altijd om eerst goed de feiten in te duiken.
3. Kies van “buiten” naar binnen
Maak eerst de externe keuzes: de klantenmix (markt) die u over enige tijd wilt bedienen en met welke producten/diensten/oplossingen. Maak pas dan de interne keuzes: wat betekent dat voor de organisatie, machinepark, IT, R&D etc
4. Vertaal door naar concrete actieplannen & verkoop aanpak
- Vertaal deze keuzes door naar concrete actieplannen en creeer heldere verantwoordelijkheid.
- Werk de relevante verkoop aanpak passend uit: Wie doet wat, hoe, hoe vaak, met welke middelen, competenties etc. (zorg ervoor dat u de autonomie van uw verkopers in ere houd!)
5. Communiceer, betrek & vier ook buiten het “strategie” team
- Communiceer over de initiatieven tijdens de uitvoering ervan, niet achteraf.
- Betrek mensen door regelmatig met van en met elkaar te leren: ervaringen, successen en klantenfeedback.
- Maak in die besprekingen wel een duidelijk onderscheid tussen
feiten, trends en meningen.
Benieuwd naar interim sales management mogelijkheden? arckus helpt je daar graag bij! arckus komt bij je langs voor meer sales management tips en interim oplossingen.

Business coach – Interim management
Veel gestelde vragen over sales management
– Wat is sales management?
Sales management is het proces van plannen, coördineren, leiden en controleren van de verkoopactiviteiten van een organisatie. Het doel van sales management is om de verkoopprestaties te optimaliseren en de doelstellingen van het bedrijf te behalen.
– Wat doet een sales manager?
Een sales manager is verantwoordelijk voor het beheren en aansturen van het verkoopteam van een organisatie en het leiden van de verkoopinspanningen om de verkoopdoelstellingen te behalen. Voorbeelden van taken van een sales manager zijn:
- het ontwikkelen van een verkoopstrategie
- doelstellingen en quota definiëren
- leiding en aansturing geven aan het sales team
- het zorgen voor trainingen om het sales team efficiënter te laten werken
De verkoopaanpak is je beste bondgenoot in het hele proces.
Maak een afspraak om je verkoopaanpak onder de loep te nemen door Arckus (B2B verkoopmanagement).
of neem contact op via het contactformulier.
Voor het schrijven van dit blog (en mijn andere) maak heb ik gebruik gemaakt van de volgende bronnen, welke ik de afgelopen 30 jaar verzamelde: de dagelijkse verkooppraktijk van mijzelf en mijn klanten, diverse boeken zoals: ‘Professionals & acquisitie – (Frank Kwakman), Sales Enablement (Byron Matthes & Tamara Schenk), Excellence in Sales (Dannenberg & Zupancic)
Disclaimer: ik beperk mij expliciet tot salesteams in een B2B omgeving. Vaak verkopen zij maatwerk producten en steeds vaker in combinatie met diensten/ services. Vaak heeft hun bedrijf ook een producerend karakter (papierindustrie, verpakkingsindustrie, staalindustrie etc.) of ze bedienen dergelijke industrieën, maar dat ‘producerende’ karakter is uiteraard niet verplicht.