Marc Kol

18 juli 2022
Leestijd: 5 min

Waarom successen vieren met je salesteam een goed idee is

Waarom moet je successen vieren?

Dit draagt bij aan de waardering, ontwikkeling en prestatie van het sales team. Medewerkers voelen zich gezien en erkend als er bewust stil wordt gestaan bij het positieve resultaat van hun inzet. Hoe groter de emotionele waardering is, hoe loyaler medewerkers zijn naar de organisatie.

Bovendien zegt succes iets over de positieve ontwikkeling van een sales team. Het is een blijk van vooruitgang, een stimulatie in de groei en een motivatie om er samen echt voor te gaan. Door successen te vieren wordt inzichtelijk dat het sales team taken goed volbrengt en voldoet aan de verwachtingen en dit geeft een belangrijk voldaan teamgevoel.
Happy Birthday Bon Anniversaire GIF - Happy Birthday Bon Anniversaire Birthday Cake GIFs

Successen vieren vergroot de betrokkenheid

Medewerkers raken niet toevallig gemotiveerd en betrokken. Ze verbinden zich niet zomaar emotioneel met de organisatie. Betrokkenheid vereist gerichte intenties en concrete acties van de kant van de medewerker en de organisatie. Betrokkenheid is niet hetzelfde als werkgeluk of tevredenheid. Betrokken medewerkers zijn ook tevreden maar tevreden of gelukkige medewerkers zijn per definitie niet ook automatisch betrokken. Successen vieren met het team zorgt voor een goed gevoel van saamhorigheid en betrokkenheid. Het bevordert het teamgevoel door samen trots te zijn op wat het team heeft bereikt.

Successen vieren verhoogt de motivatie

Het vieren van succes motiveert omdat je stilstaat bij een goede prestatie. Of je dit nu viert in de vorm van een beloning, een feestje, waardering van anderen of op een andere manier. Mensen worden gemotiveerd om dit resultaat nogmaals te behalen of zelfs te verbeteren. Daarnaast vinden mensen het nu eenmaal prettig om zichzelf succesvol te voelen en dragen dit vervolgens ook uit.

Successen vieren verhoogt de productiviteit

Als teamleden doelen behalen en zichzelf ontwikkelen leidt dit tot persoonlijke groei. Wanneer de ontwikkeling van het team stilstaat, zorgt dit voor desinteresse in de werkzaamheden en een gebrek aan uitdaging. Door stil te staan bij positieve ontwikkelingen en het vieren van successen zorg je ervoor dat het team in beweging blijft. Wanneer het team weet dat behaalde doelen gevierd worden, zorgt dit ook weer voor positieve energie, waardoor ze gemotiveerder aan de volgende doelen zullen beginnen.

Het nastreven van doelen is een belangrijk aspect in het leven van mensen. Wanneer mensen een doel bereiken voelen ze zich nuttig. Dit leidt tot tevredenheid over het werk, carrière en leven.

Successen vieren versterkt het werkplezier

Een gebrek aan werkplezier kan zorgen voor stress, slaapproblemen, vermoeidheid en een hoger risico op ziektes. Redenen genoeg om ervoor te zorgen dat het sales team een hoge mate van plezier ervaart in hun werk. Veel mensen maken zich zorgen over wat er mis zou kunnen gaan of maken zich druk om de fouten die al gemaakt zijn. Dit kost energie. Als het team teveel bezig is met negatieve gedachten, werkt dit als een domino effect op andere teamleden, waardoor er een neerwaartse spiraal ontstaat. Door je aandacht te richten op de positieve prestaties worden teamleden positiever en dat draagt bij aan hun persoonlijke bijdrage aan het succes wat het team behaald.

Vieren is dus essentieel voor een succesvol salesteam, maar hoe vier je nu successen?

Successen vieren is belangrijk voor de waardering, ontwikkeling en prestatie van het sales team, maar hoe vier je nu successen in de praktijk? 

TrakterenEen klassiek voorbeeld van het vieren van successen. Een lekker stuk taart of een gezamenlijke lunch is altijd goed. Goed eten en lekkernijen dragen nu eenmaal bij aan ons geluk.
High fives, of een boks gevenHet leuke van high fives of een boks geven is dat ze laagdrempelig zijn en prima in te zetten zijn voor kleinere successen. Leuk feitje is dat er in Amerika een National High Five Day is, deze dag staat volledig in het teken van het geven van high fives. 
Proosten/BorrelenDoor gezamenlijk te proosten en te borrelen kun je samen successen vieren. Maar het fijnste is misschien nog wel dat er tijdens zo’n borrel het team veel te weten komt over elkaar. Over de gezinssituatie, hobby’s, drijfveren, wensen en behoeften. Dit draagt bij aan het saamhorigheidsgevoel en heeft een positieve invloed op het team.
Een complimentenboxGedurende de campagne schrijven teamleden op een briefje wat er goed gaat en stoppen dit briefje in de complimentenbox. Belangrijk is dat de afzender anoniem is, maar dat er wel aan het briefje af te leiden moet zijn voor wie het compliment bedoeld is en welk gedrag er heeft geleid tot resultaat. Bij het vieren van het succes worden alle briefjes voorgelezen voor de groep. Teamleden voelen zich hierdoor belangrijk en gewaardeerd, wat een positieve bijdrage levert aan het team.
Succesrubriek( in de nieuwsbrief, op het intranet of op social media) Successen vieren hoeft niet alleen binnen het sales team te blijven.  Laat de rest van de organisatie ook zien welke toegevoegde waarde het team heeft geleverd. Maak zichtbaar wat het team allemaal bereikt heeft en zet het op intranet, in een nieuwsbrief of op social media.

De meest eenvoudige manier om succes te vieren is misschien wel de krachtigste:

Een “Dank je wel”

Een welgemeend “dank je wel” is een mooie blijk van erkenning, helemaal als dit vanuit de het management team komt. Iedere schakel draagt bij aan het succes. Van interieurverzorgers tot salesmanagers en van de kantinemedewerkers tot de analist. iedereen is gezamenlijk eigenaar van het succes.

Door kleine of grote successen te vieren krijgen medewerkers meer plezier in je werk, draagt het bij aan de ontwikkeling van het team en individuele teamleden, wordt er meer gepresteerd en zijn medewerkers meer gemotiveerd. Succes draagt daarnaast ook bij aan een betere sfeer op de werkvloer. Het zorgt voor teamgevoel en samenhorigheid. 

Weet je niet goed welke vorm van successen vieren past bij jouw organisatie? Vraag het je team! Betrek hen ook bij dit deel van het proces, zodat je nog effectiever de successen binnen je team kunt vieren. 

Naast het vieren van successen zijn er  natuurlijk ook nog een heleboel andere zaken die bijdragen aan het succesvol laten opereren van een sales team? Ben jij benieuwd wat jij concreet kunt verbeteren aan de huidige aanpak van je sales team? Met de Quickscan van Arckus weet je binnen 10 minuten kosteloos en geheel vrijblijvend waar je concreet aan kunt werken. Ik neem graag persoonlijk contact met je op om de resultaten en tips te bespreken.

Wilt u nog meer (gratis) tips?

Wilt u nog meer tips, kijk dan eens bij de andere artikelen op de arckus blogpagina. Al onze blogs zij erop gericht u meer succes te laten halen met uw commerciële team. Voeg mij gerust toe op LinkedIn 

Veel succes met het verbinden van uw team aan uw klanten en daarmee aan uw commerciële resultaten.

Gratis tip voor jouw bedrijf?

Maak een afspraak en ik geef 1 gratis tip specifiek voor jouw organisatie!

Ik help graag als partner voor verkooptrainingen (of coaching) zodat uw team gestroomlijnd is en meer rendement voor u zal opleveren.

Maak een afspraak

Wil je ook je resultaten verbeteren voor een goede verkoopstrategie?

Over Marc kol

Commercieel Interim Management Programma en coach

Op tijdelijke basis meetbaar resultaat
Senior ervaring
Een schat aan commerciële verbeter ervaring
Al meer dan 20+ verkoopteams gecoacht

Deze bedrijven gingen je al voor:

Naast het vieren van successen zijn er  natuurlijk ook nog een heleboel andere zaken die bijdragen aan het succesvol laten opereren van een sales team? Ben jij benieuwd wat jij concreet kunt verbeteren aan de huidige aanpak van je sales team?